Oleje

Łącznie produktów: 95

Olej dla dzieci ekologiczny jest ważną częścią zbilansowanej diety podczas zaprzestania karmienia piersią.

Olej ten tłoczony jest z nasion wiesiołka dwuletniego. W swym składzie zawiera kwas tłuszczowy: linolowy oraz kwas gamma-linolenowy.

Olej lniany nieoczyszczony wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nasion lnu złocistego pochodzenia krajowego. Olej tłoczony jest metodą 'na zimno', dzięki czemu zachowuje on w 100% naturalny skład.

Czarnuszka była nazywana „Złotem Faraonów”. Znana również jako czarny kminek egipski od wieków ceniona jest ze względu na charakterystyczny, dość intensywny, pieprzno-korzenny smak.

Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia 'na zimno' pozyskiwany jest olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. 'olej dziewiczy'. Tym samym w oleju pozostają wszystkie witaminy i lecytyny, jego właściwości odżywcze pozostają niezmienione. Olej ten nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.

BIO Olej Lniany Dr Gaja jest źródłem kwasów omega-3 (kw. alfa-linolowego). Polecany także do diety dr Budwig.

Olej ten charakteryzuje się wyjątkową kompozycją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, z wysoką zawartością kwasu alfa-linolenowego.

BIO Olej Lniany Dr Gaja jest źródłem kwasów omega-3 (kw. alfa-linolowego). Polecany także do diety dr Budwig.

Olej Rzepakowy Dr Gaja, tłoczony na zimno, nierafinowany, idealny DO SMAŻENIA

Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach.

Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.

Olej ten pozyskuje się z pestek słonecznika w wyniku tłoczenia na zimno. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych i witaminy E (50 mg/100g produktu).

To olej o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Olej z kiełków pszenicy, jest najbogatszy w witaminę E, wykorzystywany jest przez kobiety jako naturalny kosmetyk.

To wartościowy olej pozyskiwany w wyniku mechanicznego wytłaczania z nasion krokosza barwierskiego.

Olej lniany nieoczyszczony wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nasion lnu złocistego pochodzenia krajowego. Olej tłoczony jest metodą 'na zimno', dzięki czemu zachowuje on w 100% naturalny skład.

Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia 'na zimno' pozyskiwany jest olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. 'olej dziewiczy'. Tym samym w oleju pozostają wszystkie witaminy i lecytyny, jego właściwości odżywcze pozostają niezmienione. Olej ten nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.

Olej morelowy otrzymywany jest z nasion owoców moreli zwyczajnej. Olej ten jest lekki, delikatny, w smaku przypominający migdały, klarowny o jasno żółtym zabarwieniu.

Olej ten pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion ogórecznika lekarskiego. Jest to roślina jednoroczna uprawiana w Polsce, należąca do rodziny ogórecznikowatych.

Olej winogronowy tłoczony jest na zimno z pestek czerwonych winogron posiada zielono-żółtą (złotą) barwę o charakterystycznym winogronowo-orzechowym smaku i winogronowym zapachu.

Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach.

Olej ten pozyskuje się z pestek słonecznika w wyniku tłoczenia na zimno. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych i witaminy E (50 mg/100g produktu).

Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu. Sezam to nasiona oleiste o wysokim stopniu zaolejenia, sięgającym 50%. W swoim składzie ma przeważającą część nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 ok. 41-43%), które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia.

Olej morelowy otrzymywany jest z nasion owoców moreli zwyczajnej. Olej ten jest lekki, delikatny, w smaku przypominający migdały, klarowny o jasno żółtym zabarwieniu.

Olej z Czarnuszki Dr Gaja został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion z czarnuszki siewnej Nigella sativa.

Olej z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwany jest z miąższu owoców awokado uprawianych na ekologicznych plantacjach. Olej charakteryzuje się jasno zieloną barwą oraz łagodnym smakiem i aromatem awokado.

Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno obłuszczonych nasion sezamu. Sezam to nasiona oleiste o wysokim stopniu zaolejenia, sięgającym 50% - 60%.

Potoczna nazwa „lnianki” rydz, a także: rydzyk, lennica, lnicznik, judra. Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych. Olej z lnianki przed około 80-u laty tłoczony był tylko metodą „na zimno”.

Smaczny olej wytłoczony z nasion lnu pochodzących z gospodarstwa ekologicznego.

Olej konopny tłoczony na zimno jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią ok. 75% oleju.

Najcenniejszymi składnikami oleju z wiesiołka są kwas linolowy i gamma linolenowy.

Olej z nasion pietruszki jest olejem o intensywnym smaku i zapachu pietruszki, świetnie komponuje się w kuchni jako dodatek na zimno, do zup, sosów, i innych potraw.

Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach.

Olej tłoczony jest na zimno z nieprażonych pestek dyni. Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemno zielona barwa i charakterystyczny orzechowy smak i zapach.

Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.

Olej kukurydziany tłoczony jest z zarodków kukurydzianych separowanych podczas przemiału ziarna kukurydzy.

Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.

Oleju z pestek dyni można używać do zielonych sałatek, gotowanych warzyw oraz przeróżnych sosów dla uwydatnienia ich smaku. Posmarowana skórka kurczaka nabierze podczas pieczenia złocisto-brązowego koloru oraz chrupkości.

Olej można dodawać do sałatek i surówek, należy jednak pamiętać, że olej ma zdecydowany zapach i smak.

Olej uzyskuje się przez tłoczenie na zimno najwyższej jakości nasion maku niebieskiego.

Odporny na wysokie temperatury olej doskonale nadaje się do gotowania i smażenia. Jest bezzapachowy i bezsmakowy przez co nie zakłóca prawdziwego smaku potraw. Jest to mieszanka dwóch olei, oleju słonecznikowego i oleju palmowego.

Olej ten tłoczony jest na zimno z wyselekcjonowanych pestek wiśni. Jest olejem jadalnym o przyjemnym smaku i zapachu.

Mikstura Olei Cardio to cenne źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Starannie dobrane surowce pozwalają na uzyskanie wysokiej zawartości kwasów omega-3 i -6, która jest potwierdzona badaniami. Oprócz NNKT, zawiera wiele substancji cennych z żywieniowego punktu widzenia.

Olej ten ma przyjemny smak i zapach, dobrze komponuje z ziemniakami, kaszami, sałatkami, surówkami, rybami.

Olej rzepakowy polecany jest do sałatek, surówek, ryb, kasz, ziemniaków, serów oraz wszelkich innych potraw.

Olej z orzecha włoskiego pozyskiwany zazwyczaj w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców orzechów. Olej ten charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem i słodkim aromatem z nutą karmelu.

Olej z migdałów jest koloru jasno żółtego. Olej z migdałów używa się głównie do produkcji marcepanu. Ponadto znajduje zastosowanie jako dodatek do różnych potraw, a w szczególności do mięsa drobiowego i ryb.

Mieszanka ekologicznych olejów z olejem lnianym o lekko kwaskowatym, orzechowym smaku. . Orzech włoski i algi są doskonałym dodatkiem do codziennej diety. Zawiera kwas DHA, wielonasycony kwas tłuszczowy znajdujący się w mikroalgach z gatunku Ulkenia.

 Ekologiczny olej z lnianki. Olej ten ma charakterystyczny smak i zapach – lekko korzenny, kolor zaś złocisty. 

Naturalny olej z pestek dyni.

Olej pozyskiwany z ostropestu plamistego ma wiele cennych właściwości.

Olej z kiełków pszenicy, jest najbogatszy w witaminę E, wykorzystywany jest przez kobiety jako naturalny kosmetyk.

Olej arganowy zwany jest również płynnym złotem czy złotem Berberów.

Olej z pestek róży ma łagodny smak, dobrze harmonizuje z sałatkami jak i daniami mięsnymi ale przede wszystkim jest doskonałym kosmetykiem.

Olej arganowy tłoczony jest z jąder arganu. Cechuje go lekko czerwonawy kolor o delikatnym posmaku orzeszków ziemnych.

Olej ten pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion ogórecznika lekarskiego.

Olej z prażonych ziaren arganu (produkt rolnictwa ekologicznego, objęty certyfikatem kontroli ECOCERT F-32600). Olej arganowy doda oryginalnego, północno-afrykańskiego smaku potrawom. Doskonale współgra również z różnymi deserami czy sałatkami.

Produkt otrzymany w wyniku wytłoczenia na zimno oleju z mieszaniny specjalnie dobranych nasion w taki sposób, aby zapewnić właściwy skład i zawartość kwasów tłuszczowych, witamin, związków polifenolowych i steroli roślinnych.

Jest olejem tłoczonym z nasion kopru. Olej ma zabarwienie ciemno zielone i smak typowy dla rośliny kopru.

Olej ten powstaje w wyniku tłoczenia nasion soi zwyczajnej nie modyfikowanej genetycznie. Zawartość oleju w nasionach soi w porównaniu do innych oleistych jest niska i wynosi 18%-24%.

Góra