Oleje

Łącznie produktów: 93

Olej słonecznikowy do smażenia z pierwszego tłoczenia ziaren słonecznika, pochodzących z upraw spełniających standardy rolnictwa ekologicznego.

Bio olej z czerwonej palmy, został wyprodukowany z miąższu owoców palmy oleistej, której czerwone owoce zawierają w sobie bardzo dużo oleju jadalnego. Olej z czerwonej palmy, to prawdziwa studnia bogactwa naturalnego: karotenu – prowitaminy A (zawiera 10-cio krotnie więcej niż marchewka i 30 razy więcej niż pomidor), witaminy E oraz Co Enzymu Q10.

Zawiera szereg substancji czynnych, m.in. olejki eteryczne, których najważniejszym składnikiem jest siarka aktywna, odgrywająca ważną rolę w procesie przemiany materii. Aktywuje całą gamę enzymów odpowiedzialnych za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, chemikaliów, pestycydów i innych związków toksycznych. Czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w siarkę...

Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia 'na zimno' pozyskiwany jest olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. 'olej dziewiczy'. Tym samym w oleju pozostają wszystkie witaminy i lecytyny, jego właściwości odżywcze pozostają niezmienione. Olej ten nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.

Olej lniany nieoczyszczony wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nasion lnu złocistego pochodzenia krajowego. Olej tłoczony jest metodą 'na zimno', dzięki czemu zachowuje on w 100% naturalny skład.

Olej lniany nieoczyszczony wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nasion lnu złocistego pochodzenia krajowego. Olej tłoczony jest metodą 'na zimno', dzięki czemu zachowuje on w 100% naturalny skład.

Potoczna nazwa „lnianki” rydz, a także: rydzyk, lennica, lnicznik, judra. Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych. Olej z lnianki przed około 80-u laty tłoczony był tylko metodą „na zimno”.

Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia 'na zimno' pozyskiwany jest olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. 'olej dziewiczy'. Tym samym w oleju pozostają wszystkie witaminy i lecytyny, jego właściwości odżywcze pozostają niezmienione. Olej ten nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.

Olej tłoczony jest na zimno z nieprażonych pestek dyni. Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemno zielona barwa i charakterystyczny orzechowy smak i zapach.

Olej ten pozyskuje się z pestek słonecznika w wyniku tłoczenia na zimno. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych i witaminy E (50 mg/100g produktu).

Olej ten pozyskuje się z pestek słonecznika w wyniku tłoczenia na zimno. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych i witaminy E (50 mg/100g produktu).

Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.

Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.

Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.

Olej kukurydziany tłoczony jest z zarodków kukurydzianych separowanych podczas przemiału ziarna kukurydzy.

Olej z kiełków pszenicy, jest najbogatszy w witaminę E, wykorzystywany jest przez kobiety jako naturalny kosmetyk.

Olej z kiełków pszenicy, jest najbogatszy w witaminę E, wykorzystywany jest przez kobiety jako naturalny kosmetyk.

Olej ten tłoczony jest z nasion wiesiołka dwuletniego. W swym składzie zawiera kwas tłuszczowy: linolowy oraz kwas gamma-linolenowy.

Olej z nasion pietruszki jest olejem o intensywnym smaku i zapachu pietruszki, świetnie komponuje się w kuchni jako dodatek na zimno, do zup, sosów, i innych potraw.

Olej z orzecha włoskiego pozyskiwany zazwyczaj w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców orzechów. Olej ten charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem i słodkim aromatem z nutą karmelu.

Olej konopny tłoczony na zimno jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią ok. 75% oleju.

Olej ten powstaje w wyniku tłoczenia nasion soi zwyczajnej nie modyfikowanej genetycznie. Zawartość oleju w nasionach soi w porównaniu do innych oleistych jest niska i wynosi 18%-24%.

Otrzymywany jest z orzechów arachidowych. W postaci tłoczonej na zimno jest przejrzystym, żółtym olejem o intensywnym, orzechowym smaku i zapachu.

Olej morelowy otrzymywany jest z nasion owoców moreli zwyczajnej. Olej ten jest lekki, delikatny, w smaku przypominający migdały, klarowny o jasno żółtym zabarwieniu.

Olej morelowy otrzymywany jest z nasion owoców moreli zwyczajnej. Olej ten jest lekki, delikatny, w smaku przypominający migdały, klarowny o jasno żółtym zabarwieniu.

Olej ten tłoczony jest na zimno z wyselekcjonowanych pestek wiśni. Jest olejem jadalnym o przyjemnym smaku i zapachu.

Jest olejem tłoczonym z nasion kopru. Olej ma zabarwienie ciemno zielone i smak typowy dla rośliny kopru.

Olej uzyskuje się przez tłoczenie na zimno najwyższej jakości nasion maku niebieskiego.

Olej z migdałów jest koloru jasno żółtego. Olej z migdałów używa się głównie do produkcji marcepanu. Ponadto znajduje zastosowanie jako dodatek do różnych potraw, a w szczególności do mięsa drobiowego i ryb.

Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach.

Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach.

Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach.

Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno obłuszczonych nasion sezamu. Sezam to nasiona oleiste o wysokim stopniu zaolejenia, sięgającym 50% - 60%.

Olej ten pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion ogórecznika lekarskiego. Jest to roślina jednoroczna uprawiana w Polsce, należąca do rodziny ogórecznikowatych.

Pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion amarantusa (w Polsce występującego pod nazwą Szarłat).

To wartościowy olej pozyskiwany w wyniku mechanicznego wytłaczania z nasion krokosza barwierskiego.

Olej winogronowy tłoczony jest na zimno z pestek czerwonych winogron posiada zielono-żółtą (złotą) barwę o charakterystycznym winogronowo-orzechowym smaku i winogronowym zapachu.

Olej arganowy tłoczony jest z jąder arganu. Cechuje go lekko czerwonawy kolor o delikatnym posmaku orzeszków ziemnych.

Olej ten powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu. Sezam to nasiona oleiste o wysokim stopniu zaolejenia, sięgającym 50 %. W swoim składzie ma przeważającą część nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 ok. 41-43%), które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia. Zawiera również szereg mikro i makroelementów oraz witamin.

Jest to idealna mieszanka olei roślinnych takich jak: rzepakowy, słonecznikowy i kukurydziany.

Czarnuszka była nazywana „Złotem Faraonów”. Znana również jako czarny kminek egipski od wieków ceniona jest ze względu na charakterystyczny, dość intensywny, pieprzno-korzenny smak.

Olej ten pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion ogórecznika lekarskiego.

Najcenniejszymi składnikami oleju z wiesiołka są kwas linolowy i gamma linolenowy.

Naturalny olej z nasion konopi.

Naturalny olej z pestek dyni.

Olej z prażonych ziaren arganu (produkt rolnictwa ekologicznego, objęty certyfikatem kontroli ECOCERT F-32600). Olej arganowy doda oryginalnego, północno-afrykańskiego smaku potrawom. Doskonale współgra również z różnymi deserami czy sałatkami.

Odporny na wysokie temperatury olej doskonale nadaje się do gotowania i smażenia. Jest bezzapachowy i bezsmakowy przez co nie zakłóca prawdziwego smaku potraw. Jest to mieszanka dwóch olei, oleju słonecznikowego i oleju palmowego.

Olej krokoszowy tłoczony jest na zimno z dojrzałych nasion krokosza barwierskiego. Charakteryzuje się łagodnym, wykwintnym smakiem pasującym idealnie do sałatek, surówek i dań ziemniaczanych.

Zimno tłoczony olej lniany jest oprócz ryb podstawowym źródłem życiodajnych kwasów Omega 3 i Omega 6. Wytłoczony olej z nasion roślin oleistych, zawiera w sobie, od kilku do kilkunastu, różnego rodzaju kwasów tłuszczowych oraz witaminy: A, E, D3, K.

Olej migdałowy dzięki tradycyjnej metodzie tłoczenia zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Tłoczony na zimno, zawiera kwas olejowy i kwas linolowy, witaminy i minerały.

Olej tłoczony z odmian rzepaku podwójnie ulepszonego. Jest bogatym źródłem steroli roślinnych, tak jak oleje sojowy i kukurydziany. Badania nad olejem rzepakowym dowiodły że zawiera on znaczniejszą ilość kwasu linolowego (omega-6) niż w przypadku oliwy.

Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu. Sezam to nasiona oleiste o wysokim stopniu zaolejenia, sięgającym 50%. W swoim składzie ma przeważającą część nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 ok. 41-43%), które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia.

Olej ten pozyskuje się z pestek słonecznika w wyniku tłoczenia na zimno. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielo-nienasyconych i witaminy E. Olej ten można podgrzewać nie więcej niż do 100°C.

Olej ten charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem i słodkim aromatem z nutą karmelu. Stosowany do sałatek z orzechami, sosów i dressingów, bywa używany szczególnie w daniach kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej.

Otrzymywany jest z orzechów ziemnych. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu, miedzi i kwasu foliowego. Zawiera naturalny antyutleniacz – resweratrol. Poprzez mieszaninę w proporcjach 1:2 z innym olejem roślinnym można zredukować jego 'ciężkość'.

Oleju z pestek dyni można używać do zielonych sałatek, gotowanych warzyw oraz przeróżnych sosów dla uwydatnienia ich smaku. Posmarowana skórka kurczaka nabierze podczas pieczenia złocisto-brązowego koloru oraz chrupkości.

Olej z pestek moreli. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Jest to mieszanka ekologicznych olei rzepakowego, słonecznikowego i oliwy z oliwek. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Odporny na wysokie temperatury olej doskonale nadaje się do gotowania i smażenia. Jest bezzapachowy i bezsmakowy przez co nie zakłóca prawdziwego smaku potraw. Jest to mieszanka dwóch olei, oleju słonecznikowego i oleju palmowego.

Góra